Mitä eroa on oopperalla ja operetilla?

Olet luultavasti kuullut termit ooppera ja operetti, mutta tiedätkö, mikä on niiden ero? Entä tunnetko kuuluisimpia oopperoita ja operetteja? Ellet vielä tunne, ei hätää, sillä tämä artikkeli pureutuu oopperan ja operetin eroihin ja esittelee muutaman tunnetuimman oopperan ja operetin!

Ooppera

Ooppera on näytelmä, jossa yhdistyvät mahtipontinen näytteleminen ja musiikki. Oopperalaulajat ovat alansa arvostettuja konkareita ja suosituimmat oopperat vetävät runsaasti katsojia. Oopperoiden tarinat ovat melko syvällisiä ja oopperoita esitetään suurikokoisilla näyttämöillä. Ne ovat siis erityisen näyttäviä ja mahtipontisia näytöksiä. Oopperaa säestää täysimittainen sinfoniaorkesteri, mikä kertoo omaa tarinaansa oopperoiden mahtipontisesta luonteesta.

Oopperaa esitetään sen alkukielellä. Armen Tigranianin tunnettu armeniankielinen ooppera on David-Beg. Tunnettuja englanninkielisiä oopperoita ovat esimerkiksi Henry Purcellin Dido ja Aeneas, Georg Friedrich Händelin Hercules ja John Blowin Venus ja Adonis. Espanjankielisiä tunnettuja oopperoita ovat esimerkiksi Tomas Bretonin La verbena de la paloma ja Manuel de Fallan La vida breve. Italinkielisiä kuuluisia oopperoita ovat esimerkiksi Giuseppe Verdin Aida ja Georg Friedrich Händelin Alcina. Kuuluisia ranskankielisiä oopperoita ovat esimerkiksi Georges Bizetin Carmen, Jacques Offenbachin Orfeus manalassa ja Charles Gounodin Romeo ja Julia.

Operetti

Operetti on toisinaan melko vaikea erottaa oopperasta, sillä ne muistuttavat paljon toisiaan. Operetissa käytetään kuitenkin kevyempiä aiheita kuin oopperassa ja sen näytöksiä esitetään pienemmillä näyttämöillä. Johan Strauss on säveltänyt useita suosittuja operetteja, kuten Yö Venetsiassa, Lepakko, Wieniläisverta ja Mustalaisparoni.

Yö Venetsiassa -operettia on esitetty muun muassa Lohjalla Laurentius-salissa. Ensi-iltansa näytös sai 15. marraskuuta vuonna 2013. Solisteina näytöksessä nähtiin muun muassa Jyrki Anttila, Riikka Hakola, Hannu Jurmu, Emilia Vesalainen ja Jouni Kokora. Näytös valmistui yhteistyössä Kaupunginorkesterin ja Länsi-Uudenmaan Musiikkiopiston orkesterin kanssa. Kapellimestarina näytöksessä toimi Tuomas Törmi ja ohjauksesta vastasi Jussi Tapola. Lavastussuunnittelusta vastasi Sanna Leppänen, puvustuksesta Luksian opiskelijat ja koreografiasta Aita Vuolanto. Teoksen tarina sijoittuu Venetsian karnevaaleihin 1800-luvun alkupuolella. Tarinan päähenkilö on Urbinon Herttua, joka etsii itselleen naista. Etsintä saa aikaan mielenkiintoisen tapahtumaketjun, joka tempaa katsojat mukaansa. Uusiin aikakausiin ja paikkoihin tutustuminen onkin usein teatterin parasta antia!